8 Ocak 2013 Salı

Şimdi de eski bir defterimi yeniledim.

       Herkese Merhaba! 
     Geçtiğimiz günlerde uğraştığım projeleri yayınlamak için fazla fırsat bulamadım; ama zannetmeyin ki boş oturdum. Öncelikle yaptıklarımı ve yapmayı planladıklarımı kayıt altında tutmak için bir günlük hazırlamak istedim. İnanır mısnız, 1998 yılında öğretmenliğe başladığım yıl bu defteri satın almıştım. Geçen yıllar içinde bazı sayfalarını kullandım ama defterin hâlâ epeyce sayfası boştu. Ben de onun tarihinde "yeni bir sayfa açmak" istedim. Anlarsınız ya :)

       Defteri elime aldığımda kapağı bu haldeydi :



     Ön kapağı açtığınızda ise böyle görünüyordu:


     Defterin son sayfası iki yönü cepli  olacak bir şekilde katlanmış bir kartonla oluşturulmuş. Kırmızı okla işaretlediğim yerde dikkatle bakarsanız küçük cebin çizgisini görebilirsiniz.


     Şimdi de yapılma aşamalarına bir göz atalım isterseniz. Öncelikle spiralin geçtiği delikleri bir kağıt şeride işaretledim, çift taraflı bant yapıştırdım ve delikleri açtım. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi şeridi spiralin içine yerleştirdim. Çift taraflı yapıştırıcının koruma bantlarını tek tek çıkararak kağıdı deftere yapıştırdım.


     Kabul etmeliyim ki bu epeyce sancılı bir iş, ama sonunda oldu işte :) Bunu ön ve arka yüzeylere ve iç kapaklarada uyguladım. İşte ön kapağın hemen arkası :


      Buraları ilerleyen günlerde süslemeyi düşünüyorum tabi. Sırada arka kapak var. Orayı da küçük cebi kaplayarak vurgulamak istedim. İşte şöyle:


      Defterin içine aynı bu cepli sayfa gibi bir sayfa eklemek istedim.  Onun için de kaplama kağıdının üzerindeki güllerin renginde bir renkli karton seçtim. Üzerine bir cep ve her iki tarafına ikişer cep yaptım. İşte burada:



      Köşede, maharetli kedim Şeker'in kuyruğu görünüyor. Bütün projelerimde yer almaktan hoşlanır, her şeye patisini uzatmayı sever :)

        Yukarıda gördüğünüz cepleri içine çeşitli liste ve kartları koymak için tasarladım. Cepler için kullandığım karton, kaplama kağıdındaki mavi renkle çok tutuyor. Bu da arka sayfanın görüntüsü :


       Ancak önceden öngöremediğim bir sorunla karşılaştım. O da cepler arasındaki boşlukların, deftere yazı yazılmasını güçleştirmesiydi. Bunu çözmek zor olmadı. Defterin spiralleri kapağın tamamen arkaya çevrilmesine izin veriyor. Bu nedenle kendi yarattığım sayfayı içine alacak büyüklükte geçme bir kapakla cepli sayfayı defterin içine gizleyebildim. işte şu resimde kapağın açık ve kapalı hallerini görebilirsiniz :  


... ve kapalı hali :


      Bu şekilde yazı yazmak tahmin edebileceğiniz gibi oldukça kolay oluyor. Son olarak da henüz süslemeye geçmediğim ön kapağın bir resmini paylaşmak istiyorum. 


      Gördüğünüz gibi spiralin delikleri  renkli kağıtla kaplı ve altındaki mavi pek de fark edilmiyor.  Kapaktaki etiketi çizerken birkaç farklı kot pantolon markasının fiyat etiketlerini şablon olarak kullandım. Bu defteri yaparken zorlandığım zamanlar oldu; ama eski defterimi  yeniden hayata döndürdüğüm için çok mutlu oldum ve yaptığım işin her anından keyif aldım. 

      Yeni projelerde buluşmak ümidiyle, neşeyle kalın!

       Mev'ce

4 yorum:

  1. çok uğraşmışsın ama değmiş, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Ne kadar çok uğraşmam gerekirse gereksin her anından büyük keyif alıyorum.

      Sil
  2. değmiş emeğinize :) ellerinize sağlık çok beğendim ben bunuda ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Şimdiki amacım kendi defterlerimi imal etmek. Bir şeyi düzeltmek çoğu zaman onu yeniden yapmaktan daha zor oluyor. Neşeyle kalın :)

      Sil